Een waardevol verhaal

verbindt het ogenschijnlijk onverbondene met elkaar

Verhalen, overal en nergens

Iedereen kent ze, de kleine en grote verhalen. Verhalen die waar of onwaar zijn, maar stuk voor stuk waarachtig. Overal waar mensen samen werken en leven, in bedrijven, in onderwijs, bij de overheid, ... ontstaan verhalen. Sommigen groeien uit tot een mythe, anderen leiden een leven in de wandelgangen, nog anderen zijn kwetsend, halen je neer of zetten je in je kracht en leiden tot nieuwe verhalen. 

Verhaalkracht

Een goed verhaal is onmisbaar bij wezenlijke communicatie. Het helpt mensen zich te verbinden rond een gemeenschappelijk doel. Verhalen leren ons het belang van empathie, respect, eerlijkheid, maar ook van moed, slimheid en doorzettingsvermogen. Van écht ergens voor gaan en loslaten. 

Verhalen vertellen ons meer over hoe je organisatie en je teams kijken naar de organisatie, het werk, ... Ze zeggen iets over waar je voor staat als organisatie en wat je uitstraalt. Verhalen zijn met andere woorden een manier om blinde vlekken zichtbaar te maken, om pijnpunten te benoemen, om successen te vieren, ... Verhalen geven betekenis, inzicht en scheppen leerkansen. Ze brengen gebeurtenissen samen tot een samenhangend geheel. 

De magie van verhalen

Verhalen zijn steeds een reis naar binnen, naar motieven, drijfveren, passie en bezieling. Ze écht beluisteren en onderzoeken helpt ons conflicten op te lossen, harmonie te bewerkstelligen en bewustzijn te ontwikkelen. Het zijn net deze verhalen die op een magische manier verbinding maken: verbinding met jezelf, met de ander, met de organisatie, ...

Verhalen in de praktijk

Je eigen verhaal vertellen, vanuit jouw model van de wereld, is vaak een vertrekpunt om onderliggende waarden te ontdekken. Leven naar je waarden geeft je de kans om te zijn wie je werkelijk bent door te ontdekken waar het bij jou écht om draait. Individuele coaching is er dan ook op gericht om je vanuit je verhaal in je kracht te zetten. Je krijgt inzicht in wat je drijft, wat je neerhaalt, waarin je ontgoocheld bent, waar je sterktes maar ook valkuilen zijn. 

Waar mensen samenwerken, ontstaan gedeelde verhalen. De verhalen op zich kunnen mooi of wrang zijn. Maar achter elk verhaal schuilt een behoefte, iets wat de medewerkers belangrijk vinden of willen aankaarten. Hier inzicht in krijgen, geeft je team de kans om op een transparante manier echt in communicatie te gaan met elkaar en de organisatie. Wat drijft ons als team? Waar willen we naartoe als organisatie? Je team de ruimte geven om vanuit coaching deze verhalen, maar vooral de waarden hierachter te ontdekken, is een sterke hefboom voor de toekomst. Het is een uitnodiging tot verbinding vanuit een gezonde nieuwsgierigheid naar wat er voor de ander écht speelt. 

Sarah De Backer - En Route

En waardevol verhaal

Vertel je eigen verhaal en ontdek wat er voor jou belangrijk is!

  • Wat drijft je?
  • Waar ben je bang voor?
  • Wat maakt je boos?
  • Waaraan zie je dat het goed is?
  • ...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een inspirerend artikel.