Geef de zomer alle kansen

Wanneer we aan vakantie denken, dan denken we aan er even tussenuit zijn, weg van het alledaagse, even niets moeten, tot rust komen, ontspannen of dingen doen waar je anders niet toe komt. Allemaal zaken die belangrijk zijn om wat we doen in het dagelijks leven goed en met plezier te blijven doen.

De vakantieperiode is voor velen ook een moment om stil te staan en vanop een afstand te kijken naar je werk en dagelijkse leven. De afstand creëert zuurstof en laat je toe om met een frisse blik te kijken. Wat gaat er goed? Wat minder? Is er sprake van stress, vermoeidheid, conflicten, ... dan is het zinvol om de vakantie periode te gebruiken om zicht te krijgen op de oorzaak en na te denken wat er anders kan. 

Er is alleen één voorwaarde. Reflectie die je tot inzicht brengt en niet in eindeloos gepieker verzandt, is enkel mogelijk wanneer je eerst tot rust gekomen bent. Het is belangrijk daarvoor de nodige tijd te nemen en de ontspanning ernstig te nemen: 

  • bewust niet aan het werk denken, 
  • zaken doen die jou ontspanning brengen, 
  • zoveel mogelijk in het moment zijn (voor sommigen onder ons is dit moeilijk, als afkicken van een verslaving). 

Minder voor de hand liggend, maar daarom niet minder belangrijk is de condities creëren voor echte ontspanning. Dit laatste vraagt een voorbereiding voor de vakantie: 

  • afronden wat kan, 
  • een overzicht maken van alles dat niet afgerond kan worden
  • heldere instructies en de nodige informatie voorzien voor de collega die jouw afwezigheid opvangt.

Ga je gewoon door met werken tot aan het moment dat je je autoreply instelt, dan is de kans groot dat je jouw vakantieperiode ingaat met een hoop lopende zaken die in je hoofd blijven rondcirkelen. In de achtergrond draait de computer verder. De ene keer popt er een 'oh nee, dat had ik nog moeten doen' op, of komt er toch nog een email tot jou waarop alleen jij kan reageren. De andere keer merk je gewoon onrust en frustratie omdat het ontspannen maar niet wil lukken. Hoe meer zaken je kan afronden voor je vertrek hoe meer rust je zal vinden.

Daarnaast heeft jouw manier van in vakantie gaan, ook gevolgen voor collega's die tijdens jouw afwezigheid blijven werken en (deels) jouw opdracht overnemen. Wanneer vragen of taken bij collega's terechtkomen waarop ze niet voorbereid zijn, kan dit stress en ongenoegen bij hen teweeg brengen. Niet alleen kan het de relatie met jouw collega onder druk zetten, het zorgt er ook voor dat je meteen terug met stress in je werk stapt na de vakantie.

Maar er is meer! Bewust en voorbereid de zomer ingaan, geeft je de kans om hoofdstukken af te sluiten, om cirkels rond te maken, nieuwe keuzes te maken én patronen te doorbreken. Immers, een patroon doorbreek je door te kijken naar wat je anders wilt, afstand te nemen en iets nieuw in de plaats te stellen. Wil je liever samen met de collega's eten i.p.v. alleen achter je bureau terwijl je verder werkt? Of wordt het tijd om je irritatie t.a.v. een collega los te laten en weer de gezelligheid op te zoeken? Of een systeem in het archief - i.p.v. alles door elkaar - de hele werking ten goede komen? ...  Je kunt hier voor jezelf keuzes in maken, maar ook als team focus creëren en kijken naar welke patronen jullie werking niet langer ten goede komen en bijsturing nodig hebben. 

Kortom, hoe beter je je voorbereidt op je zomerverlof, hoe groter de kans dat je nadien ontspannen en met nieuwe energie terug aan het werk kan gaan. Je kunt het vergelijken met de rust die je ervaart na een uitgebreide lenteschoonmaak. 

En Route - Marianne KeppensOntspanning vraagt inspanning

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een inspirerend artikel