Het privé onderwijs in India in de praktijk

30-10-2017

Het onthaal op de Nagarjuna V. School in Bangalore was geheel volgens traditie: een begroeting, het voorlezen van het nieuws, toespraken van leerlingen, de jarigen in de kijker zetten en als afsluiter het volkslied. En meteen wordt de impact van het Engels duidelijk: in de hele school, wordt elke les in het Engels gegeven. Kleuters die net naar school gaan, starten hier met hun eerste Engelse woorden en krijgen gedurende hun hele schoolcarrière enkel les in het Engels. 

We maken er kennis met het Indisch privé onderwijs. We gaan dieper in op de manier waarop de school vorm geeft aan zorg, inclusief onderwijs, de didactische aanpak en klasinrichting. Het uitwisselen van ervaringen in en buiten de klas heeft rijke denkoefeningen tot gevolg. Ondanks de hoge prestatiedruk binnen het Indisch Onderwijs, gaat de school actief aan de slag met het ontwikkelen van sociale en communicatieve vaardigheden op verschillende niveaus. Ze stimuleren de betrokkenheid van ouders en leerlingen zeer actief, een jaarlijks bezoek bij elke leerling thuis door een leerkracht is hierin een bijzonder moment.

Na de dagelijkse praktijk op school, is de professionalisering van leerkrachten aan de beurt. Zowel de lerarenopleiding als vervolgopleidingen worden onder de loep genomen. De organisatie Active Creative Teaching zet met haar trainingen actief in op doelgericht werken vanuit actieve werkvormen waarbij het leren van leerlingen centraal staat. Ze gaan met scholen en leerkrachten een intensieve samenwerking aan om veranderingen op dit terrein te realiseren.