Wat je aandacht geeft, groeit!

Na veel denk- en leeswerk, lange tochten door de Vlaamse Ardennen, intense gesprekken waarin ideeën werden afgetoetst, ging ik vijf jaar terug van start met En Route. Het was geen groots moment, wel integendeel. Het begon heel klein vanuit een vertrouwen in mijn kunnen en kennen die ik de voorbije 20 jaar had uitgebouwd. Ik ging En Route, stap voor stap bouwde ik een rijk verhaal uit dat nog steeds blijft groeien. Na vijf jaar een moment van reflectie: wat heeft gemaakt dat ik kon groeien? Hoe heb ik groeikansen voor En Route gecreëerd? Wat hebben andere mensen hierin mogen en kunnen betekenen? ...

Groeien is springen in het onbekende, telkens weer!

Een nieuwe weg bewandelen is altijd spannend. Iets doen wat je nog nooit eerder op die manier gedaan hebt, vraagt durf. De moed om uit een veilige zone te stappen en het onbekende niet te zien als gevaar, maar als kans. Kansen om te leren, fouten te maken, te proberen, te vallen en weer door te gaan.

Ik besefte al gauw dat mijn kompas: mijn waarden en mijn overtuigingen hierin een cruciale rol speelden. De durf lag met andere woorden niet ergens buiten in de wereld, maar wel verscholen in mezelf. Ik zocht antwoorden op de vraag waar het voor mij écht om draaide. Wat maakt voor mij het verschil? Maar vooral, welke overtuigingen tillen me op en welke halen me neer?

Gaandeweg kreeg ik inzicht in wat maakte dat ik wel of niet durfde springen, telkens weer. Het gaf me handvaten om het onbekende te omarmen en te weten dat mijn kompas me hierin verder zou leiden.

Groeien is vertrouwen

Het is de tijd en ruimte nemen om in jezelf te investeren. Je expertise uit te bouwen, jezelf uit te dagen. En tevens beseffen dat je soms anderen nodig hebt om het beste uit jezelf te halen. Immers, grote dingen worden nooit door één persoon gemaakt!

Het vertrouwen hebben in mensen rondom je die je uitdagen, de hand uitsteken of samen hun schouders onder een project willen zetten, maakt het verschil. Immers, zonder vertrouwen gaat er veel energie verloren: je zoekt naar achterliggende agenda's, je durft geen open kaart te spelen, je bent vooral bezig met te verdedigen wat van jou is, ...

Het vertrouwen in mezelf, maar vooral ook in anderen, heeft En Route gebracht waar het nu staat. Ik heb mogen leren van en samenwerken met ervaren deskundigen. Telkens opnieuw krijg ik het vertrouwen van organisaties, teams en andere mensen om mijn expertise in te zetten om hen tot groei te brengen.

Groeien is verwondering

Groeien is bewust nadenken over je volgende stap, over hoe je op de dingen reageert en doet wat nodig is om je eigen koers te varen. De kracht van vertragen, om nadien sneller te gaan, is magisch. Elke ogenschijnlijk kleine stap leidt immers naar een groter doel. Het onderweg zijn vanuit een verwondering voor wat komen gaat, heeft menigmaal bijzondere verrassingen met zich meegebracht. Je eigen grenzen leren kennen, ze aftasten en net iets verder durven gaan. En voor je het wel en goed beseft, is denken voorbij je eigen mogelijkheden een evidentie!

De verwondering, het anders kijken naar de dingen, is de krachtigste hefboom geweest om En Route inhoudelijk te laten groeien. Door kansen te zien, ze in de diepte te verkennen en uit te bouwen, mocht mijn kennis en ervaring groeien.

Groeien is loslaten

Groeien is ook loslaten wat geweest is. Niet blijven teren op succes uit het verleden of bittere momenten opnieuw en opnieuw herkauwen. Het is leren, meepakken wat je geleerd hebt en er iets nieuw mee doen. Soms vraagt dat tijd, soms gewoon de moed om een medaille om te keren. Het niet toelaten van mislukkingen of kwetsuren houdt elke kans tot groei tegen. Je hebt ze nodig om in beweging te komen, om andere keuzes te maken, ... Perfectie leidt zelden tot groei, het is niet meer dan het angstvallig vasthouden van een ideaalbeeld dat weinig van doen heeft met wat is, hier en nu.

Loslaten was ook voor mij een voorwaarde om aan En Route te bouwen. Nu, vijf jaar later, kijk ik dankbaar terug op al de moeilijke momenten waarop ik moest loslaten. Immers, zonder deze momenten was ik nooit écht En Route gegaan. 

Sarah De Backer - En Route

Als je waagt, groeit je moed.

Als je aarzelt, groeit je vrees.

Gandhi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een inspirerend artikel