Stel je voor dat veranderen een synoniem is voor verankeren, ...

Stel je voor dat veranderen gaat over de kracht van eenvoud?

Als het over verandering gaat, zoeken we vaak heil in grote theorieën en lijken we het vanzelfsprekende over het hoofd te zien. Want zou het kunnen dat ieder van ons vandaag het verschil kan maken? Zou het kunnen dat als iedere werknemer of leidinggevende getuigt van vakmanschap, zijn werk goed doet en daar trots op is, dat we kunnen spreken van verandering? Zou het kunnen dat het zo eenvoudig is?

Dit betekent dat medewerkers veel eigen verantwoordelijkheden krijgen. Ze krijgen de ruimte om hun werk in te richten op de manier die zij het beste vinden. Ze zorgen er m.a.w. zelf voor dat resultaten worden behaald. Ondanks alle vrijheid is er echter geen sprake van vrijblijvendheid.

De organisatie en haar leidinggevenden geeft dan sturing op de resultaten en niet op het proces, daarnaast voorzien ze de nodige ondersteuning, opleiding, coaching, ... bij het realiseren van verantwoordelijkheden.

Stel je voor dat veranderen vooral gaat over samen in beweging blijven

De kwaliteit van relaties, zowel horizontaal als verticaal, is de sleutelfactor voor succes en bezieling. En toch zitten daar vaak de zaken die niet gezegd worden. De aard van deze relaties vormt vaak de aanleiding om veranderingen mooier te verpakken dan ze werkelijk zijn. Het is zowaar de meest gebruikte strategie om een gebrek aan onderling vertrouwen en communicatie dicht te dekken en vrij spel te geven aan onderhuidse conflicten, machtspelletjes, pesterijen, verborgen agenda's, ...

Maar stel je voor dat we vertrekken vanuit de energie tussen mensen en in beweging blijven. Dat we beginnen met de dingen waarvoor inspiratie en draagkracht is. Dat we kunnen rekenen op de bereidheid om er echt voor te gaan. Stel je voor dat we wederzijdse afhankelijkheid ervaren als een krachtige manier om in verbinding te zijn.

Zou het dan kunnen dat je vanuit vertrouwen durft praten over hoe het met je gaat in plaats van wat je over een ander denkt? Dat je het risico neemt en vertelt wat je nodig hebt in plaats van een oordeel te vellen over jezelf of anderen? Zou het kunnen dat je dan de ruimte krijgt om te zeggen wat je graag hebt dat anderen doen in plaats van te verkondigen wat er niet goed is aan de ander?

Stel je voor dat veranderen synoniem is voor verankeren?

Stel dat je vanuit een vertrouwen in jezelf en je team echt in verbinding gaat, zou het dan kunnen dat je écht gaat doen wat er moet gebeuren? Dat je er als team en organisatie in zou kunnen slagen om patronen te doorbreken door gewoon in beweging te blijven? Zou het kunnen dat wat klein begint, ...?

Stel je voor dat je eens vanuit een andere hoek naar de dingen kijkt, wat zou er dan veranderen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een inspirerend artikel.