Over stempels en oordelen

Welke stempel staat er op jouw voorhoofd? Ben jij de moeilijke, de lieveling, de brave, den duts, de flapuit, de gemakkelijke, zij-die-alles-oplost, ... ? En hoe ga je daar mee om? Is de stempel op je hoofd een trouwe vriend of je ergste vijand? Helpt het jou vooruit? Of lijkt het jou tegen te werken? Stel je voor dat je die stempel kon afvegen, van je eigen voorhoofd en de ander? Wat zou je dan zien?

In de tweede module van het professioneel kompas leer je hoe je het verschil kan maken door te kijken voorbij de stempels en oordelen. Slaag je er in te zien wat je collega doet in de plaats van wat dit met jou doet, dan ben je ook in staat aan te geven wat jij graag anders zou zien. Je kan gericht en constructief feedback geven en toewerken naar oplossingen. Tegelijkertijd stelt het jou in staat naar je eigen handelen te kijken, zonder oordeel en met de mogelijkheid tot groei. 


Wat mag je verwachten in deze module:

  • Je krijgt inzicht in hoe ons Model van de wereld vorm geeft aan hoe we de wereld ervaren en zien.
  • Je staat stil bij het verschil tussen hoe jij een situatie beleeft en wat er werkelijk gebeurt.
  • Je krijgt inzicht in verschillende vormen van geweld in communicatie en wat deze tot geweld maakt.
  • Je (h)erkent het verschil tussen een waarneming, een oordeel en een waarneming met een verdoken oordeel. Je staat stil bij de impact ervan op je gedachten, je gevoel en je handelen. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een inspirerend artikel