Wat we kunnen leren uit datgene wat niet werkt

Over een mindset gericht op groei

Onze grondhouding, of de manier waarop we ons verhouden tot ogenschijnlijk onoplosbare problemen, heeft een grote invloed op hoe we met uitdagingen omgaan, of niet. Als mensen vertrouwen hebben in hun eigen kunnen en als ze weten dat het benutten van groeipotentieel oefening vraagt, kunnen ze zich de vraag stellen: wat kunnen we leren uit datgene dat niet werkt? Het stellen van de vraag zet een creatieve motor in beweging die je uitnodigt om antwoorden te formuleren die passen bij jou, je team en je organisatie.

Dit inzicht gaat terug op het onderzoek van Carol Dweck (1999; 2006). Deze Amerikaanse Psychologe toonde aan dat succes nauwelijks gaat over hoe slim je bent, maar wel over hoe hard je gelooft in je eigen kunnen en hoe gemotiveerd je bent om de inspanningen te doen die nodig zijn om te blijven groeien en ontwikkelen. Dweck onderscheidt hierin de op groei gerichte mindset. De idee dat persoonlijke kenmerken en vaardigheden grotendeels vastliggen en niet kunnen veranderen, benoemt zij als een statische mindset. In deze laatste ben je ergens goed in of niet. Er is weinig motivatie om te leren: hoe slim je bent, staat immers toch al vast.

Het verschil in houding maakt dat je anders met uitdagingen omgaat. Bij een statische mindset is de kans groot dat je uitdagingen of problemen ervaart als een mogelijke bedreiging, de overtuiging dat je er niets aan kunt veranderen overheerst. Deze overtuiging gaat vaak gepaard met uitspraken als 'het heeft geen zin om het te proberen', 'we kunnen er toch niets aan doen', 'ik ga het nooit zo goed kunnen als,...' Mensen met deze mindset geven sneller op bij tegenslag. Ze ervaren feedback vaak als een persoonlijke aanval en fouten maken als falen. Nijd en jaloezie ligt op de loer wanneer collega's successen boeken, immers: wat die collega kan, zullen zij nooit kunnen.
Maar als je ervan overtuigd bent dat uitdagingen niet meer of minder zijn dan nieuwe kansen, kun je ze omarmen. Ondanks de tegenslag of het falen, durf je het experiment aan te gaan en beschouw je inspanningen als de weg naar meesterschap. Het is opmerkelijk hoe mensen met een mindset gericht op groei actief op zoek gaan naar feedback om zichzelf bij te sturen. De basishouding die je aanneemt als team en de manier waarop je reageert op onverwachte omstandigheden is dan een doorslaggevende factor voor succes zowel voor jezelf als op het gebied van samenwerken en het behalen van resultaten.

Als je kijkt naar onderstaande kenmerken, kun je voor jezelf of je team op zoek gaan naar jullie groeipotentieel. Neem deze kenmerken onder de loep en turf gedurende twee weken het gedrag en de overtuigingen die je herkent. Wees hierin niet bang voor het resultaat! Vermijd elk (zelf)oordeel in de trend van zie je wel dat ik niet goed genoeg ben of dat had ik ook zo kunnen voorspellen. Dit soort muizenissen staan je groei per definitie al in de weg. Kijk gewoon naar wat er is en zet streepjes. Dit inzicht geeft je de mogelijkheid om anders te kiezen en andere wegen te verkennen. Je kunt de dialoog aangaan met collega's over jullie instelling als team en de impact ervan op de werking. Inzicht hebben in de overheersende mindset is een vertrekpunt om te kijken naar datgene dat niet werkt, ervan te leren en iets anders te doen.
Als je niet langer tegen dezelfde problemen wilt blijven aanlopen en op zoek bent naar nieuwe kansen om vooruit te komen met je team, is het stimuleren van een op groei gerichte mindset de eerste stap. Het is de manier om blokkades bij jezelf of je team weg te nemen en te denken in mogelijkheden. 

Een statische mindset

De overtuiging dat intelligentie vast staat. Dit idee leidt tot
de drang om slim te willen overkomen met als gevolg

  • dat je uitdagingen gaat vermijden
  • dat je opgeeft bij tegenslag
  • dat inspanningen eerder nutteloos zijn voor je
  • dat je geen oor hebt naar kritiek, het zelfs negeert
  • dat je je bedreigd voelt door het succes van anderen
  • dat je bang bent om te falen, om fouten te maken

Een op groei gerichte mindset

De overtuiging dat intelligentie kan ontwikkelen. Dit idee voedt
het verlangen om te leren met als gevolg    

  • dat je uitdagingen omarmt
  • dat je volhoudt bij tegenslag
  • dat inspanningen erbij horen voor je
  • dat je openstaat voor kritiek,
  • op zoek bent naar waardevolle feedback
  • dat het succes van anderen je inspireert
  • dat je fouten maken ziet als leerkansen

Sarah De Backer - En Route  

Als iets niet werkt, leer ervan en doe iets anders. Als iets werkt, doe er meer van.

L. Cauffman

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang elke maand een inspirerend artikel