Mindfulness workshop

Stress preventie

Stress en noodzakelijke ontspanning

Stress hoeft niet negatief te zijn. Het zorgt ervoor dat we alert zijn en kunnen presteren. De productie van het stresshormoon cortisol neemt normaal gezien snel af, indien je je voldoende gaat ontspannen na stress. Aanhoudende stress zonder ontspanning houdt het risico in dat je batterij leeg loopt. Dankzij ontspanning komen we weer in balans, en kunnen we onze batterijen herladen.

Doordat veel mensen het druk hebben op hun werk én in hun privéleven, maken ze te weinig tijd voor ontspanning. Daarom zijn mindfulness- en ademhalingsoefeningen die weinig tijd vergen, een uitstekende oplossing om te kunnen ontspannen. De oefeningen zijn gebaseerd op wetenschappelijke en evidence based methodes.

Wat is mindfulness ?

Mindfulness is een aandachtstraining, waarmee je leert om de aandacht te vestigen op het huidige moment. Door je bewust te worden van wat je denkt en wat je voelt, schakel je de automatische piloot even uit. Je leert de aap in je hoofd, het interne stemmetje onder controle krijgen. Als je mindful bent, ben je je bewust van je innerlijke ervaringen, alsook van de omgeving rondom jou. Het is een manier van zijn, omgekeerd aan de automodus. Het idee is dat je minder vastzit in gewoontedenken of gewoontegedrag. Je bent je bewust van wat je denkt en wat je voelt.

Het omgekeerde van deze automodus noemen we de "zijn-modus". Wanneer je aanwezig bent in het hier en nu, zal je meer ontspannen maar toch alert zijn. Je bent wakker, bewust en betrokken in het hier en nu. Je reageert bewust, in plaats van op automatische piloot. Je bent meer bezig met het genieten van het hier en nu.

De aandachtsoefeningen die vaak maar enkele minuten duren, kunnen zich richten op het lichaam, voorwerpen, emoties of gedachten, maar ook zintuigelijke ervaringen door de omgeving. Als je dit regelmatig doet, zal je controle verwerven over je automatische piloot. Zo leer je stress beter hanteren, leer je ontspannen, en zal je algemeen welzijn verbeteren.

Verder komen ook ademhalingsoefeningen aan bod, gebaseerd op de hartcoherentie methode.

Wat mag je verwachten?

Het vergt een heel kleine investering als werkgever om aan je teams een mindfulness workshop aan te bieden van anderhalf uur. Je medewerkers leren een eenvoudige methode om te kunnen ontspannen en de batterijen te kunnen opladen.

  • heel korte theoretische duiding wat het nut is van dergelijke oefeningen, en hoe ze werken
  • verschillende soorten mindfulnessoefeningen
  • ademhalingsoefeningen
  • max 25 deelnemers per workshop

Balance is not something you find, it's something you create.

Jane Kingsford

Praktisch

  • Doelgroep: leidinggevenden, middenkader, medewerkers en hun teams
  • Duur: 1u30min 
  • Locatie: bij jou op de werkvloer

Laat je inspireren! Artikels en meer